Rona

Brak obrazka

Najwyższa jakość ze Słowacji

Fabryka szkła Rona została założona w 1892 roku przez przez Jozefa Schreibera jako inwestycja wiedeńskiej firmy Schreiber & Neffen.
Nazwa Rona pochodzi od ówczesnej nazwy miasteczka gdzie fabryka została zlokalizowana.
Od samego początku specjalizacją firmy były kieliszki i zestawy stołowe dla domu oraz dla gastronomii. Wyroby charakteryzowały się wysoką jakością i unikalnym zdobnictwem. Firma szybko wyrobiła sobie dobrą markę i zaopatrywała renomowane lokale i hotele w Europie, między innymi Sacher Hotel w Wiedniu.
W roku 1897 jako jedna z pierwszych w Europie wprowadza do użycia maszynę do zdobienia szkła metodą pantografu.

Od tamtych czasów aż do dziś bardzo duży nacisk jest kładziony na kompozycję i jakość szkła. Wytwarzane szkło posiada jakość szkła kryształowego a jego właściwości optyczne i wizualne robią duże wrażenie.

 

Szkło kryształowe, w ujęciu tradycyjnym, jest to odmiana szkła z dodatkiem ołowiu. Przyjęło się, że zawartość ołowiu, a w zasadzie tlenku ołowiu (PbO), powinna być większa niż 18%. Jednak czasami ta zawartość dochodzi nawet do 80%. Najbardziej wartościowe jest szkło kryształowe, które zawiera w swoim składzie 24% tlenku ołowiu (24% PbO). Zawartość ołowiu w szkle powoduje, że jest ono o wiele cięższe niż zwykłe szkło, ale równocześnie jest miększe i łatwiej nadaje się do rzeźbienia. Poza tym wzrasta współczynnik załamania światła, co powoduje, że szkło kryształowe ma specyficzny brylantowy połysk.

 

Innym rodzajem szkła kryształowego jest tak zwane czeskie szkło kryształowe (czeski kryształ) nazywane też szkłem półkrystlicznym.
Jest to szkło sodowo - potasowe z wyższą zawarością tlenku potasu niż sodu.
Głównymi surowcami stosowanymi przy produkcji takiego szkła są: piasek szklarski, soda, potas i wapno.
Czeski kryształ charakteryzuje się wysokim współczynnikiem załamania światła i jest o wiele lżejszy od ołowianego kryształu.
Wysoka jakość szkła powoduje, że jest używane do wytwarzania eleganckich naczyń (kieliszków) i wyroby te są przeważnie bardzo drogie (przynajmniej w porównaniu z produkcją automatyczną).


Szkło kryształowe
Szkło kryształowe można podzielić na dwa rodzaje:

  • kryształ ołowiowy
    (szkło potasowo – ołowiowe)
    Charakteryzuje się wysokim współczynnikiem załamania światła. Jest używane do produkcji wyrobów dekoracyjnych, soczewek oraz osłon rentgenowskich.
  • kryształ bezołowiowy
    (szkło potasowo-wapniowe, czeski kryształ, szkło półkryształowe)
    Charakteryzuje się wysokim współczynnikiem załamania światła, jest lżejsze od szkła kryształowego. Jest używane do produkcji luksusowych naczyń – na przykład kryształowe kieliszki do wina. Wyroby z tego szkał często określa się jako szkło bohemia, kryształ bohemia lub kieliszki bohemia.

 

Generalna zasada przy myciu szkła jest taka by unikać ostrych środków czyszczących oraz zmywarek.
Gdy bierzemy się za mycie szkła zdobionego to podporządkowanie się powyższej zasadzie jest obowiązkowe.

Mycie kieliszków ze szkła kryształowego

Kryształowe kieliszki należy myć bardzo ostrożnie, ponieważ szkło kryształowe jest kruche i delikatne. Dobrym rozwiązaniem jest położenie na dnie zlewozmywaka czegoś miękkiego np: ściereczki lub ręczniczka (kiedyś można było kupić plastikową kratownicę, którą kładło się na spód zlewozmywaka).
Kieliszki najlepiej myć w letniej lub zimnej wodzie z dodatkiem delikatnego płynu do mycia.
By uniknąć zacieków na wyschniętym szkle, kieliszki płuczemy w zimnej wodzie z dodatkiem octu.

 

Czyszczenie kryształów

Poniższe metody dotyczą kryształów w rozumieniu tradycyjnym, czyli dużych ozdobnych przedmiotów wykonanych ze szkła kryształowego ołowiowego.

  • Pierwsza metoda czyszczenia kryształów jest taka jak opisane wyżej mycie kieliszków.
  • Kryształy zmatowiałe można czyścić w ten sposób, że przeciera się je delikatną szmatką posypaną zwilżoną miałką solą. Taki zabieg powinien pomóc odzyskać dawny blask.

 

Osad na dnie karafek i wazonów

Czyszczenie szkła, na dnie którego zgromadził się osad można wykonać na kilka sposobów

  • Jeśli osad jest delikatny
    Do szklanego naczynia wrzucamy obierki z ziemniaków, zalewamy wodą i pozostawiamy na jakiś czas (na kilka godzin). Potem energicznie potrząsamy i płuczemy.
  • Zestarzały osad
    Mycie szkła wygląda w ten sposób, że dno naczynia zasypuje się solą kuchenną i zalewa octem. Następnie potrząsa się energicznie i pozostawia roztwór w naczyniu na kilka godzin (na przykład na całą noc). Potem należy szkło dokładnie wypłukać.

 

Niektórzy producenci szkła kryształowego tworzą specjalne odmiany szkła, które są bardzo wytrzymałe i nadają się do mycia w zmywarkach.