Vinařství Radomil Baloun

Radomil Baloun pochodzi z  Velkých Bílovic, z rodziny, która winiarstwem zajmuje się od wielu pokoleń. Wszystko się zaczęło od dziadka Cyrila Kratochvíla, z którym Radomil chodził po winnicy i przesiadywał w winnej piwniczce już jako dziecko. Wtedy pierwszy raz powąchał wino a następnie całe popołudnie spał pod krzakiem winorośli przykryty dziadkowym płaszczem.

 

Wiinnice  Balouna obejmują 30 ha, które znajdują się w Parku Krajorazowym Palava obsadzone są białymi odmianami  : Sauvignon, Chardonnay, Tramín červený i Rulandské šedé   i 30 ha młodych czerwonych winnic, które mieszczą się w Wielkich Pavlovicach.

 

Winnica Baloun co roku prezentuje swe wina na prestiżowych wystawach win w Czechach i za granicą, na których jego białe, różowe i czerwone wina zyskują znaczące medale.

Dla Balouna zdobywanie medali na konkursach  nie gwarantuje powodzenia w   pozyskaniu  klienta. Najważniejszym krokiem do zdobycia klienta jest uzależnienie go od smaku naszego wina twierdzi winiarz. Wina Balouna - zniewalające, bez ostrej kwasowości, mają odmienny charakter, bardzo delikatny, raczej francuski, im dłużej się je pije tym bardziej smakują.

Niewiele ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że wino jest produktem gastronomicznym, tak jak np. smacznie przygotowane jedzenie. Interesuje nas kto je przyrządził i do takiego miejsca nieustannie wracamy. Nie chcemy jeść w restauracji, w której się nie gotuje smacznie. Jeżeli chodzi o wino to są dokładnie takie same zasady. Błędne jest przekonanie, że „přívlastkové ” wino jest zawsze smaczniejsze od jakościowego, bez zainteresowania się tym kto je zrobił. Privlastek osiąga się tylko przez zawartość cukru w gronach, który odgrywa dużą rolę,ale  dla efektu końcowego bardzo duże znaczenie   mają  umiejętności winiarza, którego możemy tu przyrównać do kucharza. Wówczas bardziej smakuje jakościowy Riesling od dobrego winiarza niż Sauvignon od marnego.  Ważną rolę odgrywa wpływ wina na nasz organizm i nasze zdrowie. Po wyższym stężeniu siarczynów w winie boli głowa a po wyższej kwasowości pali zgaga. Jeżeli,  nie mamy przyjemności z wina, będziemy czuli do niego wstręt aż całkiem przestaniemy je pić. A  wszystko przez to, że źle wybraliśmy.

Dane kontaktowe

Winoteka czeska

Adam Kisza

Wiejska 3

65-001 Zielona Góra

tel.: 880 349 520

Odsłon artykułów:
35961